مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان گفت: برای جبران کمبود آب در شهر کرمان به این توافق رسیدیم که با کاهش فشار شبکه، در ساعاتی آب را ذخیرهسازی و در ساعات مشخصی آب را پمپاژ کنیم.
"محمد طاهری" در نشست خبری اظهار کرد: ما در کشوری با بارندگی میانگین کمتر از 250 میلیمتر در سال زندگی می کنیم و میانگین بارندگی سالانه استان کرمان تا 10 سال قبل 140 تا 150 میلیمتر بوده و اکنون به کمتر از 130 میلیمتر رسیده است.
وی افزود: شرایط اقلیم و جغرافیای استان دست هیچ جناح و حاکمیتی نیست و کرمان در طول هزاران سال بر تارک تاریخ یران درخشیده و وجود داشته و ما در این اقلیم داریم زندگی می کنیم.
طاهری تصریح کرد: در شمال استان کرمان بارندگی به تناسب کمتر از جاهای دیگر است که عموما بارش ها رگباری بوده و برف کمتر است تا بتوانیم ذخیره آب خوبی برای استان داشته باشیم و ما کرمانی ها باید روی این مسئله(اقلیم و بارندگی کم و ...) اجماع کنیم و این مسئله را بپذیریم و در این صورت شرایط را بهتر درک می کنیم.
مدیرعامل آبفای استان کرمان در ادامه بیان کرد: متاسفانه در جاهایی به نظرات کارشناسی قبل توجه نکردیم و بعضا تصمیمات اشتباه و گام های نادرست برداشته شده و باید بپذیریم که در حوزه کشاورزی و آب خوب مدیریت نکردیم و نبش قبر فایده ای ندارد و همه ماها که نظام را تشکیل می دهیم، مسئول هستیم.
وی با بیان اینکه خیلی از دشت های ما در دهه 40 ممنوعه بوده اند، افزود: مشکل ما مشکل فرهنگی است. هیچ حاکمیتی با قوه قهریه نمی تواند موفق شود. ضمن اینکه باید قانونمداری، انضباط و مقررات باید باشد اما تا مردم اراده نکنند که ممکلت را بسازند، کاری پیش نمی رود.
طاهری با اشاره به اهمیت آب برای حیات شهر اظهار کرد: براساس آخرین آمار، 95 درصد آب در استان کرمان در بخش کشاورزی، یک درصد صنعت و چهار درصد برای شرب استفاده می شود که اگر یک یا نیم درصد از آب به بخش شرب سوق داده شود، مشکل آب شرب شهرهای ما حل می شود که کار مشکلی است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در حق وزارت نیرو ظلم می شود، تصریح کرد: روزی که می خواستند چاه(غیرمجاز) حفر کنند، همه(رده های سازمانی) مشارکت داشته اند و امروز که می خواهیم این چاه ها را پر کنیم، همه پشت آن هستند و کسی را که تنهای تنها می بینیم، وزارت نیروست.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان گفت: شرکت آبفای استان 365 حلقه چاه دارد که 90 مورد پیرامون شهر کرمان است و در کرمان کمترین میزان برداشت آب از آب های جاری را در کشور داریم.
وی افزود: در کرمان، رفسنجان و زرند بحران اساسی در آب داریم که رفسنجان را مدیریت کردیم و وضع بهبود پیدا کرده و چهار حلقه چاه در زرند از سایر دستگاه ها اجاره کردیم و مشکل تا حدی مدیریت شده است.
طاهری اظهار کرد: در حال حاضر کلانشهر دیگری غیر از کرمان نداریم که 100 درصد منابع تامین آب از چاه باشد و علاوه بر این در سطح استان دو سد سیرجان و بافت را داریم که آب چهار شهر را تامین می کنند و آب دیگر نقاط استان از چاه تامین می شود.
وی عنوان کرد: حفاری چاه های ما بین 200 تا 300 متر است و آبخوان و سفره ای که میلیون ها سال شکل گرفته و برداشت شده، بارندگی 150 و 200 ملیمتر چقدر می تواند روی زون آبی در عمق 250 متری اثر بگذارد؟ ضمن اینکه امسال آبدهی چاه ها نسبت به سال گذشته کاهش پیدا کرده است.
وی تصریح کرد: نیاز آبی شهر کرمان 3 هزار لیتر در ثانیه است و حداکثر آبی که می توانیم استحصال کنیم بین 1850 تا 1900 لیتر است که 1100 لیتر در ثانیه (معادل یک سوم نیاز مردم) کمبود داریم.
مدیرعامل شرکت آبفا استان کرمان با اشاره به اینکه برای جبران کمبود آب دو راه داریم، بیان کرد: یک راه این است که آب جیره بندی شود و دو عیب بزرگ این کار این است که مصرف را بالا می برد و و دومین مسئله این است شبکه آب وقتی خالی شود، لوله ها هوا می گیرد و شکستگی و آمار اتفاقات را به شدت افزایش می دهد و با توجه به مشکلات فنی و افزایش مصرف بحث جیره بندی منتفی است.
وی افزود: به این توافق رسیدیم با کاهش فشار شبکه، ساعت هایی آب را ذخیره و در ساعت هایی پمپاژ کنیم که در این راستا شب ها از ساعت 23 فشار شبکه کاهش داده و آب در مخازن سطح شهر و مخزن مرکزی ذخیره می شود تا ساعت 5 تا 5 و نیم صبح و بعد از این ساعت آب پمپاژ می شود تا ساعت 8 و 30 دقیقه صبح و از این ساعت تا 11 ظهر ذخیره سازی صورت می گیرد.
طاهری اظهار کرد: همچنین از ساعت 11 تا 15 بعدازظهر پمپاژ آب را داریم و از 15 تا 18 ذخیره سازی صورت می گیرد و از ساعت 18 تا 23 پمپاژ صورت می گیرد که با کاهش فشار شبکه، آب برخی نقاط و مجتع ها قطع می شود.
وی تصریح کرد: اکنون 40 روز است که شهر کرمان به این صورت اداره می شود و این در حالی است که شبانه روز هر 90 حلقه چاه شهر کرمان روشن است.
مدیرعامل آب و فاضلاب شهری استان کرمان گفت: در اقلیم گرم و خشک با بارندگی کم زندگی می کنیم که دست ما نیست و از مردم عذرخواهی می کنم که نمی توانیم رفاه آنها را تامین کنیم و آب مناسب را 24 ساعته در اختیار آنها بگذاریم.
وی افزود: از مردم خواهش می کنیم به اندازه نیاز آب مصرف کنند و مصارف غیرضروری را حذف کنند و باید همه دست به دست هم بدهیم و تابستان را با مشکلات کمتری پشت سر بگذاریم.
طاهری در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: سرانه تولید و مصرف آب در استان کرمان پایین است و در بهره وری آب، در جدول کشور کرمان از استان های خوب است.
وی درباره کیفیت آب در استان کرمان بیان کرد: جاهایی که کیفیت آب دچار مشکل شده، تصفیه می کنیم و بعضا در شرف نصب دستگاه های تصفیه هستیم و در شهر کرمان هیچ کدام از پارامترهای کیفی آب از استانداردها تجاوز نمی کند و همه در حد استاندارد است.